09.03.2015

COMUNICAT privind Şedinţa de lucru şi Atelierul profesional în cadrul Filialei Biblioteci de Învăţămînt din Nord (BIN) a ABRM, Bălţi, Biblioteca Științifică USARB

La 3 martie, 2015 la Biblioteca Ştiinţifică USARB s-a desfăşurat Şedinţă de lucru şi Atelierul profesional Bibliotecile din instituţiile de învăţămîntul  preuniversitar: acces, dezvoltare şi transformare
Organizatori: Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, Filiala Biblioteci de Învăţămînt din Nord (BIN) a ABRM, Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo” - Centrul Biblioteconomic.
Moderatori: Elena Harconiţa, directorul Bibliotecii universitare, preşedintele Filialei BIN, Lina Mihaluţa, director adjunct.
Au participat 40 de persoane: bibliotecari şcolari, de colegiu şi din şcoli profesionale, specialişti responsabili de activitatea bibliotecilor şcolare din zona de Nord a Republicii Moldova: raioanele Briceni, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Ocniţa, Rezina, Rîşcani, Sîngerei, Soroca, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni şi mun.Bălţi, bibliotecari universitari.
Şedinţa a fost deschisă de către Elena Harconiţa, directoarea  BŞ USARB, Preşedintele Filialei BIN,  care a salutat participanţii și a acentuat că  scopul principal al reuniunii este promovarea, mediatizarea profesională, dezvoltarea competenţelor pentru a  transforma bibliotecile școlare în autentice structuri infobibliotecare de susţinere eficientă a procesului de învăţămînt şi educaţie preuniversitară. 
  Elena Harconiţa a trecut în revistă rezultatele studiului comparativ pe anii 2012 - 2014 a inidicatorilor statistici principali  de activitate a bibliotecilor şcolare din Republica Moldova. 



Dar a fost remarcat faptul că în anul 2014 a  crescut numărul de biblioteci care deţin calculatoare -333, conectate la Internet (130) și s-a mărit de 2 ori numărul vizitelor virtuale - 35 193, fiind atestate pagini web şi bloguri în 23 biblioteci şcolare din Anenii-Noi, Chişinău, Călăraşi, Comrat, Ceadîr-Lunga, Nisporeni, Orhei, Taraclia, Ungheni, Vulcăneşti.  Raportat însă la numărul de biblioteci şi elevi aceste cifre sînt  foarte mici: atît numărul de calculatoare (392) deţinute, cît şi  imprimante (52),  scanere (18).
Astăzi în bibliotecile şcolare activează 1 337 de angajaţi, cu 76 mai puţini decît în anul 2012. A scăzut numărul bibliotecarilor cu grad de calificare de la 410 la 401. La postul de bibliotecar sînt încadrate persoane cu studii superioare și medii, dar numai 28 % sunt specialişti în domeniu.  
Elena Stratan, şef serviciu Cercetare. Asistenţa de specialitate a prezentat pentru aprobare raportul de activitate al Filialei BIN pe anul 2014 


Au fost aduse contribuţii în dezvoltarea Sistemului Naţional de Biblioteci prin activitatea în diverse comisii şi structuri decizionale naţionale: Consiliul Biblioteconomic Național – organ consultativ pe lîngă Ministerul Culturii al  RM; E.Harconiţa, preşedintele Comisiei Protecţia Socială; E.Cociurca,  E.Stratan, membri; L.Mihaluţa, membru al Comisiei „Standarde, norme si statistici".
Au fost organizate, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, DITS, 2 ateliere profesionale. Pe blogul Filialei au fost postate 85 de  informații, înregistrate  9 620 vizualizări.
Consolidarea cadrului legislativ în domeniul activităţii bibliotecilor din învăţămînt va continua prin actualizarea Regulamentului - cadru de organizare şi funcţionare a bibliotecii şcolare, elaborarea Nomenclatorului – CADRU al proceselor tehnologice infobibliotecare. Formarea profesională continua va include 3 ateliere privind noile tehnologii, schimbul de experienţe.
Lina Mihaluţa, director-adjunct, a prezentat Regulamentul privind modul de conferire a categoriilor de calificare personalului de specialitate din biblioteci (aprobat prin ordinul Ministerului Culturii nr.17 din 05.02.2015), Programul/raportul de activitate al CBN, proiectul Memoriului adresat Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerului Educaţiei, Ministerului Culturi pentru soluţionarea problemelor privind respectarea drepturilor legale ale bibliotecarilor din Republica Moldova. Conform rezultatelor sondajului Statutul Social al bibliotecarului în Republica Moldova, realizat în perioada septembrie - noiembrie 2014 (Comisia Protecţia Socială a CBN), la care au participat 580 bibliotecari  (12%  din totalul de 4 699 de bibliotecari din R.Moldova) numai 22% din bibliotecari beneficiază de durata redusă a timpului de muncă de 7 ore/zi, 35 ore pe săptămînă, bibliotecarii sînt nemulţumiţi de situaţia financiară şi venitul personal, salariul nu este  adecvat activităţii lor.

A urmat prezentarea Standardului SM ISO 2789:2015 Informare și documentare. Statistici internaționale de bibliotecă, care prevede  reguli pentru colectarea şi prezentarea datelor statistice, conţine definiţii şi proceduri de numărare pentru toate tipurile de resurse şi servicii electronice oferite utilizatorilor de biblioteci. Utilizarea statisticilor de bibliotecă are ca obiectiv principal demonstrarea valorii pe care serviciile de bibliotecă o aduc utilizatorilor, inclusiv valoarea potenţială a utilizatorilor din generaţiile viitoare.
Planul anual de acţiuni privind bibliotecile școlare al Ministerului Educației, Direcției e-Transformare și Informatizare pentru anul 2015, transmis de către  doamna Ana Plamadeala, consultant,   este foarte important, realizarea  tuturor subiectelor este condiționată de aplicarea NTIC care, cu regret, absentează în actvitatea a 90 % din bibliotecile școlare din ţară.
Şedinţa a continuat cu prezentarea lui Adella Cucu, şef serviciu Dezvoltarea colecţiilor. Catalogare. Indexare  Nomenclatorul proceselor şi operaţiilor tehnologice în biblioteca şcolară. Ciclul 1.  Dezvoltarea resurselor documentare  și a lui Marina Magher, bibliotecar principal, serviciul Comunicarea Colecţiilor Bibliotecarii şcolari, de colegii şi şcoli profesionale din Nordul Republicii în presă şi on-line în anul 2014: bibliografie. 
Un moment semnificativ în cadrul întrunirii profesionale l-au avut discuţiile pe marginea Proiectului  Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a bibliotecii școlare,  care a evoluat într-un dialog profesional relevant, urmînd ca completările și obiecțiile să continuie pînă la 10 martie, după care proiectul va fi prezentat în Consiliul Director al bibliotecilor din învățămînt.  
Participanții au beneficiat de o oră academică privind unele aplicaţii în Programul Microsoft Office Excel, promovată de  Tatiana Prian – formator, bibliotecar principal,  Gherda Palii, bibliotecar principal, Centrul Informatizare şi activităţi în reţea și Mihaela Staver, bibliotecar în  serviciul Cercetare. Asistenţa de specialitate. De asemenea, au vizualizat conţinutul paginilor Filialei BIN şi a Consiliului Biblioteconomic Naţional, recent lansate pe Facebook.
Programul evenimentului din 3 martie 2015 a finalizat cu vizitarea expoziţiei „STEAUA DE JOI”  a lui Ecaterina Costin (19 iulie 1989 – 9 iunie 2011) şi „POEMELE MAMEI...” Ludmilei COSTIN. Lucrările de artă plastică, a cusutului și croșetării manuale au fost oferite de Ludmila Costin, directorul Bibliotecii Republicane Ştiinţifice Agricole a Universităţii Agrare de Stat din Moldova.
Design-ul și prezentarea expozițiilor aparținînd lui Silvia Ciobanu, şef Centrul  Marketing. Activitate editoriala BŞ USARB.
Certificatul de participare, bibliografiile și documentele în format electronic au suplimentat conținutul informațional receptat de participanții întrunirii profesionale.                                
Specialiștii de la DÎTS din15 raioane de Nord ale Republii Moldova și mun. Bălți împreună cu bibliotecarii școlari, de colegii, școli profesionale și universitari au exprimat îngrijorarea față de situația în care se află bibliotecile instituțiilor de învățămînt  preuniversitar în cel de  al doilea deceniu al secolului 21-lea – secolul Societății Informației și al Cunoașterii.

Pentru ca bibliotecile din învățămîntul preuniversitar să-și îndeplinească rolul de inerente structuri - participante active la procesele moderne de instruire este necesar de a realiza următoarele:
1.      Modificarea  cadrului legal și monitorizarea respectării prevederilor din:
Regulamentul de organizare și funcțonare a bibliotecilor din sistemul de învățămînt preuniversitar; 
          Schimbarea condițiilor de raportare la categorii a bibliotecilor școlare; 
          Fișa – cadru de evaluare a bibliotecii școlare, de colegiu, a școlii profesionale;
               Fișa – cadru a postului de bibliotecar școlar – cadru didactic auxiliar (obligațiuni și
                 drepturi !!!).  
2.      Resurse materiale și financiare:
Participarea reprezentanților bibliotecarilor școlari în elaborarea Strategiei informatizării bibliotecilor din Republica Moldova şi Programului de acţiuni privind implementarea Strategiei informatizării bibliotecilor din Republica Moldova - Comisia „Informatizare şi tehnologii informaţionale" a Consiliului Biblioteconomic Naţional.
Dotarea bibliotecilor școlare cu echipament tehnic: calculatoare, printere, scanere, asigurarea accesului la Internet.
Cercetarea pieței IT de softuri în vederea selectării unui software integrat de biblioteca potrivit pentru instituţiile de învăţămînt preuniversitar.
Asigurarea resurselor financiare pentru dezvoltarea colecțiilor științifice și beletristică în conformitate cu curricula.
Asigurarea spațiior necesare bibliotecilor în corespundere cu normele internaționale elaborate de IFLA.  
3.      Resurse umane:
Majorarea grilei de salarizare a bibliotecarilor din învățămînt, durata redusă a timpului de muncă  pentru toţi bibliotecarii (7 ore/zi, 35 ore pe săptămînă), acordare  tuturor bibliotecarilor, inclusiv personalului de conducere, a sporului de compensare, în mărimea prevăzută de legislaţia în vigoare, pentru condiţii vătămătoate şi nocive, inclusiv concediu anual suplimentar plătit - 11 zile calendaristice pentru condiţii nocive, indiferent de apartenența lor la sindicat şi indiferent de sporul pentru eficienţa inaltă în muncă, intensitatea muncii.
Coordonarea angajării bibliotecarilor școlari cu specialistul – responsabil de activitatea bibliotecilor şcolare din DITS.
Organizarea în Centrele de instruire abilitate a recalificării și formării profesionale continue a bibliotecarilor școlari.
Participarea obligatorie a specialiștilor bibliotecari din domeniul sistemului de învățămînt în     comisiile de atestare ale bibliotecarilor școlari.
Instruirea  anuală a  specialiştilor - responsabili de activitatea bibliotecilor şcolare din DITS.

Elena Harconiţa, directorul Biblioteci Ştiinţifice a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Preşedintele Filialei Biblioteci de Învăţămînt din Nord (BIN) a ABRM


Niciun comentariu: