18.06.2019

Comunicat privind Întrunirea profesională pentru bibliotecarii din învăţământul preuniversitar din ordul Republicii Moldova

Foto     Program

Întrunirea profesională pentru bibliotecarii din învăţământul preuniversitar din Nordul Republicii Moldova, a fost organizată de Biblioteca Ştiinţifică USARB - Centru Biblioteconomic Departamental de comun acord cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, cu susţinerea Rectoratului Universităţii de Stat „Alecu Russo”, Organele Locale de Specialitate în Domeniul Învăţământului din 15 raioane de Nord şi mun.Bălţi la 12 iunie 2019. Au participat 60 de specialişti principali - responsabili de activitatea bibliotecilor şcolare din OLSDÎ bibliotecari şcolari, bibliotecari din colegiu şi şcoli profesionale din raioanele Briceni, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Ocniţa, Râşcani, Rezina, Sângerei, Soroca, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni şi municipiul Bălţi, formatori BŞ USARB. Moderator: Elena Harconiţa, director al Bibliotecii Ştiinţifice USARB, membru al Consiliului Biblioteconomic Naţional.

Elena Harconiţa a salutat participanţii şi a trecut în revistă priorităţile naţionale ale anului Biblioteconomic 2019, stabilite la Forumul managerilor din Sistemul Naţional de Biblioteci Biblioteca anului 2019: interferența viziunilor” (5 decembrie 2018) şi Simpozionului Anul bibliologic 2018 (27 martie 2019). În continuare a vorbit despre importanţa implementării legislaţiei naţionale cu privire la biblioteci, elaborării cadrului reglementar. La 17 mai în Monitorul Oficial a apărut Regulamentul – cadru de organizare şi funcţionare a bibliotecii publice aprobat prin OrdinulMinistrului Educaţiei, Culturii si Cercetării nr. 186 din 26.02. 2019.În baza acestuia fiecare bibliotecă trebuie să redacteze ROF-ul, aprobat ulterior de conducătorul instituţiei şcolare. Pentru a uşura munca colegilor bibliotecarii USARB au propus un draft al viitorului ROF, pe care urmează să-l adapteze fiecare biblioteca. Mai departe bibliotecarii au fost informaţi despre alte documente naţionale, inclusiv Regulamentul de evaluare a bibliotecii publice, ce aşteaptă aprobările instanţelor superioare. Prezenţii au fost atenţionaţi şi asupra documentelor de reglementare (organizare, directive, ştiinţifico-metodologice, normative, tehnologice) necesare pentru activitatea fiecărei biblioteci, cu atât mai mult în contextul viitoarelor evaluări ce vor începe din anul 2020.
Întrunirea a continuat cu discuţii privind redactarea Formularului „Raportul statistic 6c privind activitatea bibliotecilor” şi a Regulamentului privind modul de conferire a categoriilor de calificare a cadrelor bibliotecare,  bibliotecarii   şcolari  enunţând  unele  propuneri şi sugestii. 
La invitaţia de a se expune pe marginea studiului sociologic Topul celor mai citite 10 cărţi ale anului 2018, lansat de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Serviciul Studii şi cercetări, au fost exprimate regrete că nu se pot exprima, deoarece nici un titlu nu se regăseşte în colecţiile bibliotecilor şcolare din Nord. Lina Mihaluţa, director adjunct, a prezentat Standardul SM ISO 16439:2018 „Informare și Documentare. Metode și proceduri pentru evaluarea impactului bibliotecilor” şi Ghidul în sprijinul implementării standardului respectiv.
Elena Harconiţa, în comunicarea Bibliotecile şcolare din Republica Moldova în anul 2018: tablou statistic, a atentionat asupra indicatorilor ce trebuie îmbunătăţiţi, în special achiziţia de carte, formarea profesională, atestarea personalului de specialitate. Elena Stratan, Tatiana Prian au insistat asupra unui studiu comparativ (anii 2017-2018) privind activitatea bibliotecilor şcolare din Zona de Nord, Valentina Topalo a prezentat facilităţile Bazei de date EU BookShop pentru bibliotecile şcolare, iar Olga Dascal şi Snejana Zadainova au pregătit o retrospectivă a  resurselor on-line în sprijinul activităţii profesionale a bibliotecarilor.

La capitolul Experienţe şi bune practici a fost diseminată experienţa lăudabilă a bibliotecarilor şcolari din raionul Soroca, despre care a vorbit cu pasiune Doamna Elena Cociurca, specialist–responsabil de activitatea bibliotecilor şcolare în OLSDÎ, Soroca.
Dna Elena Cociurca a adus mulţumiri echipei de bibliotecari universitari, apreciind importanţa unor astefl de întruniri, încetăţenite de mulţi ani la BŞ USARB, varitatea temelor abordate, suportul informaţional şi metodologic oferit.   
În final, personalul invitat a fost implicat în instruirea privind educaţia mediatică: Inteligenţa Media – componentă importantă a culturii generale, promovată de Mihaela Staver, absolventă a programului Formare de formatori în domeniul Educaţiei Mediatice, IREX-Europa.   
La despărţire fiecare persoană a primit Certificatul de participare, toate prezentările pe stick/e-mail şi a demonstrat prezenţa sa la Bălţi în fotografia de familie.
Mulţumim tuturor participanţilor pentru asigurarea reuşitei întrunirii profesionale în cadrul Centrului Biblioteconomic Departamental - BŞ USARB, centru de coordonare metodologică care asigură organizatoric şi informaţional realizarea obiectivelor, implementarea standardelor în domeniu, funcţionalitatea cadrului de reglementare, formarea profesională continuă, îmbunătăţirea proceselor tehnologice în reţeaua de biblioteci şcolare.

Niciun comentariu: