O nouă întrunire profesională a bibliotecarilor din învăţământul preuniversitar din Nordul Republicii Moldova a fost organizată în data de 8 decembrie 2021, de către Biblioteca Ştiinţifică USARB - Centru Biblioteconomic Departamental de comun acord cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova, Organele Locale de Specialitate în Domeniul Învăţământului din mun. Bălţi şi 15 raioane.
Evenimentul s-a desfăţurat online cu participarea a 98 de bibliotecari şcolari, de colegiu şi şcoli profesioanle, specialişti-responsabili de activitatea bibliotecilor în care îşi desfăşoară activitatea.
Şedinţa a fost deschisă de către Lina Mihaluţa, director adjunct al BŞ USARB, care a salutat participanţii, accentuînd importanţa acestor întruniri profesionale pentru modernizarea serviciilor şi monitorizarea activităţii bibliotecilor din învăţământul preuniversitar.
Un mesaj de bun venit a fost rostit de către Lidia PĂDUREAC, Prim-prorector pentru activitatea didactică, USARB, Preşedintele Consiliului Ştiinţific al BŞ USARB. Dumneaei a menţionat că în pofida faptului, că mediul online ne răpeşte din cititori, bibliotecarii sunt cei care intuiesc modalităţile de menţinere a cititorilor în bibliotecă.
Elena PINTILEI, director general al BNRM, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din RM în mesajul de salut a relatat despre vizita sa la Bruxelles (Belgia), subliniind, în mod special, priorităţile strategice de dezvoltare propuse la Conferința Bibliotecilor Naționale Europene (CENL), ediția 2021.
Directorul adjunct al Bibliotecii Ştiinţifice USARB, Lina MIHALUŢA a informat publicul despre Forumul Managerilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci. Ediția a 26-a, 2021 cu evidenţierea priorităţilor pentru anul 2022, eveniment organizat de comun acord cu Ministerul Culturii al RM, Consiliul Biblioteconomic Naţional şi Biblioteca Naţională a RM.
Valentina TOPALO, bibliotecar principal, Centrul Manifestări culturale, CD ONU/EUI a raportat despre rezultatele activităţii Centrului de Informare al Uniunii Europene din cadrul Universității de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi timp de 10 ani.
Mihaela STAVER, bibliotecar principal, Centrul de Cercetare şi activitate metodologică, Lilia UCRAINEŢ, Gherda PALII, bibliotecari ai BŞ USARB au prezentat comunicarea Blogul profesional - oportunitate de promovare a instituţiilor infodocumentare, spaţiu unde sunt plasate informaţii utile, ce relevă experiența Bibliotecii Ştiinţifice USARB, evenimente importante din activitatea bibliotecilor din Republica Moldova şi de peste hotarele ei, precum şi publicații de specialitate etc.
Tatiana PRIAN, bibliotecar principal, Centrul Informatizare în comunicarea sa, a prezentat modul de utilizare a aplicaţiei Gyazo – instrument de salvare și partajare a capturilor de ecran, care oferă stocare gratuită în cloud a capturilor de ecran, care pot fi folosite pe termen nelimitat.
Sesiunea de informare a mai inclus 3 prezentări cu informaţii utile pentru buna organizare şi desfăşurare a activităţii bibliotecilor:
- Valentina TOPALO, bibliotecar principal - Calendarul datelor remarcabile 2022, menţionând că anul 2022, este ANUL INTERNAȚIONAL AL ȘTIINȚELOR DE BAZĂ PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ (IYBSD), ANUL INTERNAȚIONAL AL STICLEI, ANUL EUROPEAN AL TINERETULUI, 2014 – 2024, iar Capitala mondială a cărţii 2022 va fi Guadalajara (Mexic);
- Olga DASCAL, bibliotecar - Resurse utile în ajutorul bibliotecarului din învăţământ (linkuri utile, biblioteci virtuale, bloguri, e-books, resurse tematice);
- Tatiana PRIAN - Cercetarea statistică anuală Formularul 6c, susţinând şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri privind completarea electronică a Centralizatorului statistic pentru anul 2021 şi Tabelul Raionului.
În mesajul de încheiere, Lina MIHALUŢA, a menţionat că e-Portofoliul cu materialele prezentate va fi expediat prin e-mail tuturor participanţilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu