21.04.2022

Etapa municipală a Concursului Național de Lectură „La izvoarele înțelepciunii”

„Orice om e o carte în devenire”
Nicolae Dabija
Lectura a devenit pentru unii elevi o pasiune, una, cu care se pot mândri atât copiii, cât și cadrele didactice, bibliotecarii, părinții. A ține o carte în mână, și nu un telefon, a devenit astăzi o „zăbavă” mai rar întâlnită. Cu toate acestea, cei care au simțit gustul dulce al lecturii și conștientizează aportul enorm pe care îl aduce Cartea în procesul de modelare al personalității unui om, nu mai lasă această bijuterie din mâini.

Pasiunea față de carte și lectură a acestor copii se manifestă și prin participarea la diverse concursuri de lectură. Unul dintre acestea este Concursului Național „La izvoarele înțelepciunii” la care elevii bălțeni participă cu drag în fiecare an. Concursul, ajuns deja la cea de-a XXXII-a ediția, consacrată vieții și creației scriitorului Nicolae Dabija, trece prin mai multe etape: locală, municipală / raională, republicană și internațională. În orașul Bălți, etapa municipală s-a desfășurat la 20 aprilie 2022.

La etapa municipală a concursului de lectură au participat 18 elevi din gimnaziile și liceele bălțene, atât naționale, cât și alolingve. Aceștia și-au încercat cunoștințele în cadrul a trei probe, întitulate simbolic: „Precizia”, „Declamația” și „Elocvența”. Proba întâi, „Precizia”, a inclus un test axat pe datele generale din viața și activitatea scriitorului, precum și pe critica literară a operei acestuia. „Declamația” a fost orientată spre cizelarea abilităților de citire expresivă a elevilor și spre identificarea fragmentelor din proza și poezia lui Nicolae Dabija. Proba a treia a inclus elaborarea unui eseu cu genericul: „A fi om este o artă sau un destin?”. Elevii au fost foarte iscusiți, mai ales la scrierea eseului, dând dovadă de un adevărat spirit creativ, vocabular dezvoltat, coerență și ordine de idei. Este de remarcat și faptul că toți participanții au fost foarte bine pregătiți, ei au consultat literatura propusă spre studiere și au citit minuțios opera scriitorului, ceea ce a contribuit la cimentarea deprinderilor de lecură și amplificarea cunoștințelor despre scriitorii naționali.
Cei care au aprins scânteia lecturii în inimile acestor copii au fost profesorii și bibliotecarii. Ei au pregătit participanții pentru acest concurs și au contribuit la formarea unui spirit de concurență ridicat. Organizatorii etapei municipale a Concursului „La izvoarele înțelepciunii” au fost Biblioteca Municipală „Eugeniu Coșeriu” Bălți în parteneriat cu biblioteca Gimnaziului „A.I. Cuza”.
Conform regulamentului, municipiul Bălți a desemnat trei câștigători, care, ulterior ne-au reprezentat orașul la etapa republicană, la 21 mai 2022.  Aceștia sunt: Dolghii Andreea, I.P.L.T „M. Eminescu”, clasa a X-a „A”, deținătoarea locului I; Clipa Adrian, L.T. „L. Blaga”,calsa a X-a „B”, deținătorul locului II și Zuza Anastasia, I.P.L.T „M. Eminescu”, clasa a XI-a „B”, deținătoarea locului III. Cu toate că acești elevi s-au ales doar cu mențiuni la etapa republicană, ei toți au avut de câștigat în urma acestui concurs, deoarece au acumulat experiență competitivă, au cunoscut locuri și oameni noi și au legat prietenii. Cartea vieții acetor tineri e abia în devenire, după cum afirmă și Nicolae Dabija. Fila „La izvoarele înțelepciunii” este una din multe altele, dar care va rămâne cu drag în amintire, fiind scrisă cu și din drăgoste de Carte și Lectură.

Lilia Rogot, bibliotecar principal
Biblioteca gimnaziului „A.I. Cuza”

Niciun comentariu: