11.06.2021

Întrunirea profesională online pentru bibliotecarii din Nordul RM

La 10 iunie 2021 a avut loc Întrunirea profesională a bibliotecarilor din învăţământul preuniversitar din Nordul Republicii Moldova, organizată de Biblioteca Ştiinţifică USARB - Centru Biblioteconomic Departamental de comun acord cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, Organele Locale de Specialitate în Domeniul Învăţământului din 15 raioane de Nord şi mun. Bălţi.

Întrunirea s-a desfăşurat online cu peste 100 de participanţi, specialişti-responsabili de activitatea bibliotecilor şcolare şi din învăţământul profesional tehnic, bibliotecari şcolari, de colegiu şi şcoli profesionale.

Şedinţa a fost deschisă de către Lina Mihaluţa, director adjunct BŞ USARB, care a salutat participanţii, accentuând rolul acestor întruniri profesionale pentru cunoaşterea şi monitorizarea activităţii bibliotecilor din învăţământul preuniversitar.

Ana Plămădeală, consultant superior, Direcția arte și industrii creative, Ministerul Educaţiei Culturii şi Cercetării a salutat bibliotecarii, menţionând importanţa acestor colaborări. Pe parcurs a venit cu mai multe recomandări, încurajând bibliotecarii să tindă pentru obţinerea categoriilor pentru bibliotecile în care activează.

În continuarea şedinţei, Tatiana Coşeri, director adjunct, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a prezentat toate etapele, mecanismele, criteriile şi posibilităţile de formulare şi prezentare a dovezilor privind evaluarea bibliotecilor din învăţământ în baza Ghidului practic pentru aplicarea Regulamentului privind evaluarea bibliotecilor publice. Ghidul are scopul de a contribui la aplicarea corectă a Regulamentului privind evaluarea bibliotecilor publice, de a orienta bibliotecile publice în procesul de evaluare, de a oferi un suport metodologic tuturor actorilor implicați.

Directorul adjunct Lina Mihaluţa, a prezentat Referinţa privind Cercetarea statistică anuală Nr. 6-c Activitatea bibliotecilor şcolare din zona de Nord şi mun. Bălţi în anul 2020. Conform studiului în Zona de Nord funcţionează 503 de biblioteci, personal de bibliotecă 496, din care, personal profesional cu studii superioare – 25%, personal profesional cu studii – 47%.

Despre Incluziunea digitală a personalului de specialitate din biblioteci prin intermediul platformei de comunicare Google Meet, serviciu de comunicare video dezvoltat de Google a relatat Tatiana Prian, bibliotecar principal. Gherda Palii a prezentat un alt instrument pentru conferinţele video aplicația Zoom, care de asemenea oferă o gamă largă de posibilităţi pentru comunicarea online. Olga Dascal, bibliotecar BŞ USARB a relatat despre Sursele de informare electronice (linkuri utile, biblioteci virtuale) în sprijinul bibliotecarului din învăţământ, cu referire la publicaţiile de informare bibliografică, de orientare metodologică, publicaţii periodice profesionale autohtone şi străine, biblioteci virtuale, bloguri, resurse tematice, etc. Pe final de activitate Lilia Ababii, bibliotecar a informat publicul despre importanţa şi necesitatea vizibilităţii activităţilor bibliotecarilor şcolari prin intermediul publicării articolelor atât în revistele de specialitate cât şi în mediul online. Biblioteca Ştiinţifică USARB în calitate de Centru Biblioteconomic Departamental oferă posibilitatea publicării rezultatelor studiilor realizate de bibliotecarii din învăţământ în revistele profesionale: Confluenţe Bibliologice, Bibliouniversitas, cât şi pe Blogul CBD. În cadrul întrunirii a fost prezentată bibliografia Bibliotecarii din învăţământ, zona de Nord şi mun. Bălţi în presă şi online 2020-2019.

Întrunirea specialiştilor din domeniul biblioteconomiei a fost şi de această data, o acţiune cu accent pe necesitatea formării continue în vederea recunoaşterii valorii bibliotecarului modern, creşterii aportului şi vizibilităţii bibliotecarilor în asigurarea unui învăţământ de calitate în Republica Moldova.

Certificatele de participare, e-Portofoliul au fost difuzate online tuturor participanţilor.

Foto

Niciun comentariu: